Увійти на сайт

Увійди на сайт, використовуючи одну з соцмереж:

×
Ты вже проголосував за цей відгук
Нагору


Огляди

Glenrothes крупним планом

Гастровиномаркет «WINETIME»

Адрес:
вул. Головна, 37
Телефон:
095 276-56-43, (0372) 57-17-55
Мабуть, кожному, хто періодично буває на дегустаціях, відоме відчуття, коли познайомившись із якимось новим регіоном, сортом чи виробником, ловиш себе не думці, мовляв - ось воно, абсолютне влучання! І…
2 липня 2015 в 21:17
762 просмотру

В такі моменти неодмінно захочеться притримати час, налити ще келих і дозволити собі розчинитися у відчуттях й емоціях, вдихати момент, смакувати його ковток за ковтком. А ще Ви 100% запитаєте себе, що ж там може бути далі? На сходинку вище. А ще далі? А можливо навіть є щось, що винороб чи, скажімо, майстер дистилерії ніколи й не виставляв на продаж? Щось «космічно» виняткове для вузького кола своїх. Яке ж воно і скільки ТАМ вимірів?..

28 квітня у київському WINETIME відбулося вже 11-те засідання місцевого віскі-клубу, і це був якраз той випадок, коли принаймні на вечір про всі умовності і обмеження вирішили забути! Звісно, за майже 5 років у WT продегустувати довелося чимало, та коли потрапляєш на подібні засідання  -  враження, наче довкола свого роду масонський клуб, а весь твій досвід "до" - другорядна ілюзія. J  В активі майже у кожного з них - просто таки вражаючий «шлейф» побаченого і продегустованого, відповідно  -  сформовані пріоритети й філософія в контексті теми. Ніяких «пасажів» про елементарне, жодних зайвих слів і коментарів. Під рукою  - професіональне колесо ароматики, чотири дижестивні бокали, дегустаційний лист і добірка відповідної гастрономії. У фокусі – віскі Glenrothes  Вікові і цінові масштаби – рекордні(!) для дегустацій у рамках WINETIME… 

Придивившись до Glenrothes детальніше, цілком розумієш, чому саме тут вирішили шукати нетривіальні характери учасники віскі-клубу. Дистилерія розпочала роботу у 1879 році в долині Дуні на околиці міста Ротес(регіон Спейсайд, Шотландія). У 1887 році була об’єднана із Islay Distillerу Co. (винокурня Bunnahabhain), а в 1896-му - розширена. Із 1897 по 1962 Glenrothes переслідували пожежі, вибухи і ряд інших неприємностей, внаслідок яких дистелерія була майже  повністю зруйнована. Зокрема, у 1922 році аварія була настільки масштабною, що місцеві жителі, подейкують, від душі насолодилися знатним пуншем, черпаючи його у все, що траплялося до рук. Навіть форель того дня, кажуть, була, як ніколи, спокійною. J У другій половині XX століття дистилерію повністю відбудували і модернізували.

Аби бодай трішки збагнути технічний бік, процитуємо експерта у цій темі -  Девіда Вішарта:

«Із тих пір(прим.  - 1980 рік) Glenrothes може випускати 5,6 мільйонів літрів спирту щорічно. Винокурня обладнана великим заторним чаном типу полулаутер із нержавіючої сталі, дванадцятьма бродильними чанами із орегонської сосни, вісьмома бродильними чанами із нержавіючої сталі, п’ятьма бражними перегонними кубами і п’ятьма спиртовими перегонними кубами, оснащеними шариковими дефлегматорами в горловинах. Спиртові перегонні куби – незвично великі і мають більше завантаження, аніж бражні перегонні куби, що призводить до меншого каталізу міддю низьких вин і в результаті – до більш важкого спирту. Солодовий ячмінь слабкої торф’яності поставляють на замовлення.  Віскі витримують в іспанських і американських дубових діжках… »

Левова частина віскі із Glenrothes використовується, як основа для виробництва купажованого Cutty Sark, а також – у складі ряду інших блендів. У вдалі ж роки, на піку розвитку віскі, найкращі діжки відбирають для виробництва Glenrothes Vintage Malt. Згодом на кожній пляшці будуть вказані дати дистиляції і розливу. 

Саме вінтажному Glenrothes і були адресовані головні акценти вечора. Хоча, що називається - для повноти картини, взяли також і відносну нову для винокурні позицію - Glenrothes Select Reserve. Загалом дегустаційна карта вечора виглядала так:

  • Glenrothes Select Reserve
  • Glenrothes Wilson&Morgan 1999, 15 y.o.
  • Glenrothes Wilson&Morgan 1988, 25 y.o.
  • Duncan Taylor Tantalus Glenrothes 1970 43 у.о.

Андрій Гриб

Сомельє WINETIME

«Була ідея спробувати щось незвичне, щось таке, що ніхто в Україні не пробував досі. Хоча, якщо говорити про останню позицію дегустації, то і взагалі немає відомостей, чи навіть у світі хтось її вже пробував, навіть сам виробник не дає вичерпної інформації про це віскі. І ми, українці, за всю історію незалежності відкрили й спробували однин із найдорожчих зразків, і даємо оцінку й дегустаційні замітки, на які решта світу зможе орієнтуватися. Звісно, коли відкриваєш такого рівня віскі -  відчуття виняткові, адже це 43 роки -  43(!), люди півжиття віддали для його виробництва!

Той, хто купує такі речі, дарує комусь, хто отримує в подарунок, відносяться до цього дуже трепетно, довгими днями, місяцями і роками очікують того особливого моменту, коли б можна було відкрити і відчути всю силу цього віскі. І справді, позиція дуже сподобалась і перевищила усі покладені на неї сподівання. У декого із гостей був досвід дегустації такого рівня віскі, і вони віддали належне цьому зразку, відзначивши, що він навіть перевершив попередні позиції цього ж рангу. Це мистецтво на рівні, наприклад, великих вин. Шедевр… » 

Ну а детальні характеристики по кожній із позиції за традицією київського віскі-клубу зібрав і підготував сомельє Гліб Кошелев:

Glenrothes Select Reserve

Аромат: перший ніс злегка «спиртуозний», подихавши -  ваніль, тростинний цукор, грінки, печене яблуко. Згодом з'являється солодкість лакричних цукерок. Смак є продовженням аромату… Післясмак досить довгий, але не вибуховий, з приємною медовістю. Оцінка учасників – 82. Коментар: Glenrothes Select Reserve не можна віднести до категорії тривіальних і простих напоїв. У даного релізу є і характер, і злагодженість. Підсумкова оцінка, як на мене, не повинна відлякати віскіманів. Думаю, Select Reserve займе гідне місце в барі.

Glenrothes Wilson&Morgan 1999, 15 y.o.

Аромат: медові нюанси, імбир, злегка – тютюн та ваніль. Смак: потужний і повнотілий із своєрідною солодкістю тростинного цукру, ірисок, пломбіру та крем-брюле.Післясмак: досить тривалий,  бісквітний. Оцінка учасників - 86,5. Коментар: віскі здивувало, і свої підсумкові 86,5 балів отримало заслужено. Ним варто поділитися з друзями. Стане відмінним акомпанементом до десертів.

Glenrothes Wilson&Morgan 1988, 25 y.o.

Аромат: зелене яблуко, цитрус, соти, польові трави, певні дубові нюанси, х’юмідор. Смак: мед, перга… з часом переходять у благородну сигарну гіркоту. Післясмак: досить тривалий, поєднання лакричних цукерок та сигар. Оцінка учасників - 89,75. Коментар: варто дати йому подихати, напій проявляє аристократичні риси - благородні тютюнові нюанси, котрі переплітаються із медовою солодкістю, що свідчить про злагодженість та баланс  Хороший зрілий віскі.

Duncan Taylor Tantalus Glenrothes 1970 43 у.о.

Аромат: цитрусові, зелене яблуко і свіжоскошена трава, трохи подихавши - мармелад, ситро і липовий мед. Повнотілий смак, вражає легкістю і свіжістю: зелене яблуко переплітається із ніжними бісквітами, лимонними тістечками і свіжоскошеною травою. Післясмак: досить тривалий,  яскравий, яблучно медовий. Оцінка учасників - 94,5. Коментар: кришталево чистий напій, котрий  із часом став настільки м'яким і ніжним, що важко його віднести до напоїв 40% міцності. Одним словом -нектар. Давати поради щодо придбання даного релізу  було б не коректно, але вважаю, що спробувати його повинен кожен віскіман. Для мене -  це ідеал кришталево чистого і ніжного смаку. 





Популярное в блоге





Нет комментариев